Velkommen til Harreslev danske menighed

Gudstjenester i Harreslev menighed

Menighedsrådet har ved et udendørs hastemøde besluttet, at vi ikke aflyser nogen af de fremtidige gudstjenester. Men for at mindske enhver form for smitte-risiko, er følgende besluttet:

Alle gudstjenester efter juleaften, bliver ”drive-in” / ”i-bil-gudstjenester”. Vi har vores gode, runde kirkeplads, og dermed muligheden for, at man kan parkere og blive siddende, varmt og godt i sin bil under gudstjenesterne og for nedrullede vinduer, både se og høre det hele.

Vi agter at afholde gudstjenester på denne måde, indtil vi vurderer, at det atter er sikkert nok at kunne mødes i selve kirken.

DER ER STADIG TILMELING FORUD TIL ALLE GUDSTJENESTER SENEST DAGEN FØR
Tilmelding sker til præsten på telefon 0461-71334 eller via mail boell@kirken.de.

HUSK hvis du sender din tilmelding pr. mail eller indtaler den på præstegårdens telefonsvarer at nævne både dit navn, adresse samt telefonnummer og e-mail, hvis du har en sådan!

Juleprædiken 2020

af sognepræst Susanne Bramsen Böll

Julen i år, den er anderledes. Ja, hele det år, vi snart forlader, har været et anderledes år pga. corona. Nu havde jeg egentlig lovet mig selv, at i juleprædikenen i år, der skulle vi endelig have en pause, ja, slippe for at høre om det. Der er bare det ved det, at det ville være en løgn at gøre som om, at det der har fyldt så meget for os alle, slet ikke har været der. Det lader sig ikke gøre at putte virkeligheden ind under gulvtæppet, og det kommer der heller ikke noget godt ud af.

Og det ved evangeliet også. Når vi i dag hører om en stor glæde, som skal være for hele folket, ja, så er det netop ikke nogen overfladisk glæde, men en ægte og dyb glæde, fordi den rækkes os lige her, hvor vi er – ja, midt ind i den virkelighed, der er vores – i dit og mit liv, sådan som det er!

Igennem de sidste mange måneder har corona forandret vores liv. Vi har nærmest ikke kunne planlægge noget, og har vi forsøgt på det alligevel, ja, så har vi gang på gang på måtte sande, at corona ændrede vores planer, eller forhindrede de ideer og drømme, vi havde, i at blive til noget.

Selvom det er noget, vi ikke så gerne vil se i øjnene, så har corona i hvert fald også været med til at lære os, at der er ting i denne verden, vi ikke kan kontrollere, og at vi helt grundlæggende som mennesker er sårbare og svage.

Myndighederne har med deres forordninger opdateret os på, hvordan vi skal prøve at beskytte os selv og hinanden. Og det har jo ligesom været den omvendte verden, med den måde, vi stadig skal gøre det på: Ved at holde afstand, ved at undgå at have for tæt kontakt - se, så få som muligt - ja, alt det, som jo lige præcis er dét, vi har allermest brug for, når vi er usikre, bange eller føler os alene.

Vi har vist alle sammen håbet, at de forsøg vi har gjort på at overholde alt det i de sidste mange måneder, ville have ført os frem til, at det i aften kunne det blive anderledes.          Ja, at vi netop her på juleaften, igen kunne være sammen på samme måde og med alle dem, som vi plejer, og med masser af nærhed og knus ønske hinanden glædelig jul!

Det kan vi ikke, men prøv så lige engang og tænk på juleevangeliet selv!! Historien om den nat, hvor det blev jul den allerførste gang, er jo selv en historie om hvordan det hele gik meget anderledes, ja, i hvert fald ikke som Maria og Josef måske havde planlagt eller allermest havde håbet på.

Maria selv var allerede blevet gravid udenfor ægteskabet, noget der slet ikke var særlig ønskværdigt. Og det var sket på en måde, som hun slet ikke havde forestillet sig, og helt sikkert også kommet på tværs af alle hendes planer. Men hun havde taget imod englens forunderlige budskab om, at det barn hun skulle føde var Guds. Og Josef var blevet ved hendes side, for han elskede Maria, og dermed også det barn, der skulle komme, som var det hans eget.  

Og mon ikke de ligesom alle andre vordende forældre glædede sig og havde forberedt alt derhjemme til barnets ankomst. Men så kom der også en myndighed på banen med en forordning om, at alle borgere skulle lade sig registrere med navn og bopæl og det hele, og de måtte af sted til Betlehem, selvom intet kunne være mere upraktisk, for det var lige op over med Maria, og barnet meldte da også sin ankomst lige som de var nået frem.

Hvis alt ville være gået efter planen, ville der have været nogen til at hjælpe Maria ved fødslen derhjemme og vuggen med det bløde lammeskind, som Josef havde lavet i værkstedet, ville have stået klar. Nu var de i Betlehem, bankende på døre i nattens mørke i forsøget på at finde nogen, der kunne hjælpe dem, men dér kunne de ikke engang få et ledigt værelse, hvor Maria kunne føde sit barn.

Alle de ting ser vi måske hen over, når vi hører juleevangeliet, men de er vigtige, fordi de ikke pakker noget ind i forhold til hvordan virkeligheden er, og det var virkeligheden for Maria og Josef. Men dér, i den trange og mørke stald, blandt okser og får, som så blev det eneste sted, de kunne få, der fødte Maria sit barn, Guds egen søn, og svøbte ham i klude og lagde ham i det eneste forhåndenværende som var en krybbe - den madskål med stikkende hø, som dyrene åd af.

Nej, Maria og Josef, de fik bestemt heller ikke den juleaften, de lige havde drømt om, men barnet dét kom, nøjagtigt som Gud ville det, og sammen med dét også den store glæde lige midt i det hele, sådan som det var!

Ja, jule-evangeliet, det handler om glæden, der daler ned og finder os lige midt i det hele, hvordan det end ser ud. Den glæde, som af englen blev forkyndt for de fattige hyrder, og som nu også bliver det for os, fordi den siger, at det er en glæde, som skal være for HELE FOLKET: For i dag er der født jer en frelser i Davids by, han er Kristus, Herren.

Og ligesom hyrderne begav sig af sted på englens ord, må vi også følges med dem til Betlehems stald, hvor de finder dette himmelske barn, liggende i en krybbe, nøjagtigt som englen havde sagt.

Og måske har der bredt sig et varmt smil over deres læber ved tanken om hele situationen, så mærkelig den var, og over hele den måde hvorpå, Gud dermed havde valgt at komme til os på. Ikke som en Gud der er ophøjet eller for fin til os - eller for fjern og uden berøring med det liv, der er vores - nej, nu er Gud trådt ind i vores verden, lige ind i vores almindelige liv og virkelighed, for at være os helt nær og dele alle vores vilkår med os.

Det er glæden der fødes i os, når vi ser på barnet i krybben, for det barn er tegnet, vi får, tegnet på Guds tilstedeværelse lige her, hvor vi er. Barnet er i krybben er verdens centrum, for lige dér mødes himmel og jord, Gud og menneske.

Og hvis verdens centrum kan findes i en stald i Betlehem blandt udsatte og fattige mennesker, så kan det også være i vores liv.

Livet går ikke altid som vi har planlagt eller gjort os forhåbninger om. Og nogle gange opstår der vanskeligheder, som vi ikke ved, hvordan vi skal håndtere. Men midt i alt er Gud med os. Derfor kan vi nu som hyrderne gå hjem igen, tilbage hvor vi kom fra, og gøre det med glæden syngende i vores hjerter. For julen er og bliver hjerternes fest. Og om vi nu sidder så ganske få i aften pga. corona, eller måske endda helt alene, så ved vi med sikkerhed, at vi altid har følgeskab af noget, der er større og langt mægtigere end os selv - og det er hans fødsel, vi fejrer i aften.                        

Amen og glædelig jul!

Hilsen

Kære medlemmer.

Som jeg skriver dette har vi december og jeg ville ønske at vi her på hjemmesiden snart kunne sætte nogle nye ting på programmet. Dog, som tingene endnu ser ud pga. corona, er det ikke muligt at tilbyde nogen kirkelige arrangementer. Endnu må vi afvente og se hvad fremtiden bringer og hvornår de ting, vi har i støbeskeen, kan lade sig gøre.

Egentlig gælder det jo altid, at vi ikke kan vide hvad der venter os i fremtiden, noget vi også altid mindes om ved et nytårsskifte. Men netop her hvor vi snart træder ind i et helt nyt og ubeskrevet år, vil jeg gerne benytte lejligheden til at ønske, at det må bringe jer alle meget godt. Selv håber jeg, at vi kommer til at ses langt mere i kirken, end tilfældet har været i det forgangne år, og det vil jeg glæde mig til!

Med de bedste hilsner og ønsket om Guds velsignelse over jer alle i det Herrens år 2021!
Susanne

Fra menighedens konfirmander ønskes alle en

Harreslev danske kirke

Berghofstraße 10
24955 Harreslev

(by-kort)

Gudstjenester

17. januar kl. 11.30
24. januar kl. 11.30 v/ Merethe Neldeberg Jørgensen
31. januar kl. 11.30

DER ER STADIG TILMELDING FORUD TIL ALLE GUDSTJENESTER SENEST DAGEN FØR KL. 12.00

Kirkelige handlinger

Kirkelige handlinger (dåb, vielser og begravelser) kan stadig gennemføres, dog med en del indskrænkninger i forhold til antallet af personer, der kan være med, osv.

Kontakt mig gerne, hvis I planlægger bryllup eller dåb og ønsker at høre mere om de gældende regler i øjeblikket.

Om Harreslev danske kirke

Den danske kirke i Harreslev blev indviet Kristi Himmelfart 1994

Præst

Susanne Bramsen Böll
Berghofstr. 10
24955 Harreslev

Tlf. 0461 71334
boell@kirken.de

Gartner

Norbert Winter

Tlf. 0162 4130620

Rengøringskraft

Petra Clausen-Bomholdt

Ekstern kasserer

Torben Reissig

treissig@unionbank.de

Organist

Sabine Derjong

s-derjong@web.de

Kirketjener (vikar)

Søs Gissemann
Berghofstr. 10
24955 Harreslev

Menighedsrådet

Formand

Karsten Sonne Mortensen
Brombeerweg 2
24955 Harreslev

Tlf. 0461 9788673
hhv. 0151 18269001
k.sonne@bc-n.dk

Næstformand

Anders Møller
Am Wasserturm 5
24943 Flensborg

Tlf. 0461 31363770
anders-moeller@gmx.de

Protokolfører

Thomas Hansen
Ina-Hochreuter-Str.
7
24955 Harreslev

Tlf. 0170 9226264
hansen@sydbank.dk

Rådsmedlem

Ole Edvardsen
Brombeerweg 4
24955 Harreslev

Tlf. 0461 75847
edvardsen@posteo.de

Rådsmedlem

Malene Børsting
Im Erdbeerfeld 2
24955 Harreslev

pleione@live.dk

Suppleanter

Suppleant

Charlotte Bodilsen

chbo54@gmail.com

også kontaktperson for kirkens ansatte

Suppleant

Herdis Andresen
Ochsenweg 79
24955 Harreslev

Tlf. 0461 72662
herdisandresen@googlemail.com

Suppleant

Birte Jessen
Alt Frösleer Weg 16
24955 Harreslev

Tlf. 0461 78392

Suppleant

Janni Wolfsdorf
Moränenweg 8
24955 Harreslev

Tlf. 0461 99875005

Suppleant

Renate Haas
Bahnhofsweg 18a
24955 Harreslev

Tlf. 0461 71279