Velkommen til det danske mindretals kirkeVelkommen til det danske mindretals kirke

Søndagsordet til 6. søndag efter Trinitatis Matt. 5,20-26Søndagsordet til 6. søndag efter Trinitatis  Matt. 5,20-26

Lovens ånd

Farisæerne var lovkyndige. De kendte Moselovens paragraffer forfra og bagfra og overholdt dem efter egen mening til punkt og prikke. Og nu kom så Jesus og sagde, at der skulle mere til. For ham talte ikke bare lovens bogstav, men lovens ånd. Og den kan man ikke finde nedskrevet, den er skrevet i menneskets indre. I fortalen til Jyske Lov fra 1241 siges det, at hvis menneskets liv var baseret på sandhed, gudsfrygt og kærlighed, var det ikke nødvendigt med en nedskrevet lov.

Det er en god definition af, hvad lovens ånd er – eller burde være, for sådan lever vi jo ikke i det daglige. Vi sætter helst os selv og vores eget i centrum og ser stort på fællesskabet og på andres følelser. På den måde kan vi slå andre ihjel, for vi kan tage livsmodet fra et menneske ved at nedgøre og mobbe det. Det kommer vi ikke i fængsel for, selvom konsekvenserne for det andet menneske kan være yderst alvorlige.

Nu kunne det se ud som om straffen kommer senere. At Gud står parat til at straffe engang. Men sådan er det jo ikke, for Jesus, der tilsyneladende skærper lovens bogstav,  viste med sit liv og med sin død lovens ånd. Sandhed, gudsfrygt og kærlighed. Og så sandt som vi er vokset sammen med Kristus i dåben, er vi levende for Gud i ham. Vi får hver dag en ny chance til at forsøge at leve efter lovens ånd, chancen til at forlige os med andre og få deres livsmod og glæde til at vokse. Så vil det samme ske for os.