Tip en venPrint
 

Velkommen til det danske mindretals kirke

Søndagsordet til den 24. juni 2018 – 4 s. e. trin

”Den 12. mand” er den norske film om frihedskæmperen Jan Baalsrud, der i 1943 blev sendt til det allernordligste af Norge med 11 mand for at sabotere nazisternes anlæg. De blev forrådt, de 11 blev skudt, mens Gestapo jagtede ham igennem det iskolde vinterlandskab. Ca. 80 mennesker satte deres liv på spil for at redde ham til Sverige. Det lykkedes efter flere måneder i den isnende kulde at få ham ind over den svenske grænse og tilbage i friheden.

 

Jan Baalsrud lagde ikke skjul på, at han skyldte sit liv til de mange, der med risiko for eget liv hjalp ham.

Han kunne have valgt at leve resten af sit liv i had. Han led af mén; på grund af koldbrand amputerede han ni af sine egne tæer og led af depressioner og mareridt resten af livet.

 

Han valgte kærligheden frem for hadet. Jeg har kun fundet beretninger om taknemmelighed overfor de mange ukendte mennesker, ikke om had og gengældelse.

Efter krigen engagerede han sig i arbejdet for krigsinvaliders rettigheder på verdensplan. Han blev vicepræsident for World Federation of War Veterans, som kæmper for fred og sikkerhed i verden. Valget var at kæmpe for fred og sameksistens.

 

Jesus sætter tingene på spidsen ”Elsk jeres fjender og bed for dem, der forfølger jer”. ”At bede for dem, der forfølger os” kan vi moderne mennesker næsten ikke forholde os til. Hvem forfølger os nok til, at det er svært at bede for dem?

 

Jan Baalsrud levede i en tid med synlige fjender. Han valgte ikke at leve i hadet, men i kærligheden og taknemmeligheden. Den endelige sejr mod det onde er ikke at blive ond.

Den endelige sejr og vejen videre i livet som kristen er at omfavne livet, være med til at stifte fred og leve i kristen næstekærlighed.

 

”Filmen den 12. mand” skal huskes for taknemmeligheden, manglen på egoisme og selvoptagethed. Det er det grundlæggende i det kristne budskab.